Konstutställning 2017

På lördag den 28 januari öppnar konstutställningen Exist med vernissage i centrala Uppsala. Det är en grupp ensamkommande ungdomar som ställer ut sina verk. 

Utställningen är resultatet av ett konstprojekt i ord och bild under ledning av konstnärerna Kajsa Haglund, ordförande i Konstnärernas riksorganisation i Uppland och Ali Ardalan.

En av de ungdomar som ställer ut är Abdulsalam som kom till Sverige från Syrien för ett drygt år sedan. En av de målningar som Abdulsalam har målat föreställer en människa utan identitet.

- Den symboliserar alla okända flyktingar i världen, berättar Abdulsalam och översätter de ord han skrivit i målningen på arabiska.

- Nationalitet. Familj. Rättigheter. Identitet. Säkerhet. Utbildning. Hemland. Omhändertagande. Hälsa. Skydd.

Syftet med konstprojektet har varit att ungdomarna ska få möjliget att skapa och ha roligt.

- Tanken var inte att de skulle berätta sina livshistorier, men det gjorde de ändå, säger Kajsa Haglund som tillsammans med Ali Ardalan har lett de sex träffarna med ungdomarna.

- De ensamkommande betraktas ofta som en grupp, många generaliserar. Men de är individer och har här fått möjlighet att berätta sina egna historier, säger Ali Ardalan.

Ungdomarna bor hos Ability Care i Uppsala och ett boende i Östhammar.

- Våra ungdomar visade stort intresse och vi märkte att det gav dem mycket att delta i projektet. De har berättat att målandet har givit dem ett lugn och att de är stolta över att ha skapat något ur ingenting, berättar Rafael Mousavi som är biträdande föreståndare på Ability Care.
Projektet har fått stöd från Kultur och bildning region Uppsala. Läs mer om utställningen Exist här.
loading...
På bilderna: Ali Ardalan, konstnär och studiehandledare för ensamkommande. Abdulsalam, deltagare i projektet. Kajsa Haglund, konstnär och ordförande i KRO Uppland.

Tid och plats
Exist Utställningen pågår 28/1-5/2.
Öppet: on-fr kl 15-19, lö-sö kl 12-16.
Vernissage: lördagen 28 januari kl 12-16.
Plats: Å-huset, Walmstedtska gården, Sysslomansgatan 1.