Ekebyloppet 2017

"Vi springer för alla som inte fick chansen." 

Den 6 juni sprang vi Ekebyloppet tillsammans, personal och ungdomar. 

Vi sprang, inte bara för att det är skönt att röra på sig och för att det är en rolig teamaktivitet - utan även för ett större syfte - att springa för alla dem som inte fick chansen att göra det. 

Verksamhetschef Patrik Törnqvist har delat några tankar om vår insats på Ekebyloppet till höger. -->

För att illustrera detta tryckte vi upp egna tröjor med texten "Vi springer för alla som inte fick chansen". 

Alla som ville fick även lägga till en text eller initialer på någon som man känner eller vet om, som borde sprungit med oss. Någon som blivit utvisad, någon som blivit nekad asyl, någon som bott hos oss eller någon som aldrig fick komma till Sverige. Någon som aldrig fick chansen. 

Dagen började med att vi samlades i Ekeby Hälsocenters tält, satte på oss tröjorna och peppade varandra inför loppet. Därefter sprang vi tillsammans runt den 5 km långa banan och samlades upp efteråt för att äta picknick ihop på gräsmattan. 

Flera i personalen som inte hade möjlighet att springa var med på arenan och hejade på sina kollegor och vänner!

Nästa lopp vi är med på är Uppsala Kulturmaratons stafett den 8 september. Kom gärna och heja på oss då! Ni hejar inte bara på oss utan även för våra vänner och alla de som inte fick chansen. 

 

Verksamhetschef har ordet

Det har hänt mycket sen jag stod på startlinjen för ett år sen. Flera av er har fått avslag på era asylansökningar. Några av er har förvisats till Migrationsverkets förvar. Några av er, från mer generösa kommuner, har fått möjlighet att bo kvar och fortsätta era studier i väntan på utvisning. Några av er har valt att lämna Sverige och fly på nytt. 

Jag tänker ofta på en av er som berättade om båtfärden mellan Turkiet och Grekland. Hur säker du var på att du skulle dö. Men ändå valde att hoppa i båten eftersom det var bättre att dö än att stanna kvar. Idag flyr ni från Sverige. Har vårt land blivit alternativet som är sämre än döden? Det är en föga smickrande bild av det Sverige som lovade att öppna sina hjärtan. 

Det är en väldigt liten chans att ni som tvingats lämna oss läser det här. Men om det nu är så, så ska ni veta att i årets upplaga av Ekebyloppet slöt flera av era kamrater upp och ställde sig på startlinjen tillsammans med flera i personalen. Vi sprang för er som inte fick chansen.  


Patrik